Targi SIAL China to edycja międzynarodowych targów spożywczych, które po raz pierwszy zostały zorganizowane w 1964 roku w Paryżu. Są one organizowane co dwa lata. Sukces paryskich targów dały początek edycjom między innym w Chinach, w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, w Kanadzie i Brazylii.
Targi SIAL China
Targi SIAL China cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są to targi światowe z ugruntowaną renomą. To największa w Azji wystawa żywności i napojów. Odbywają się one w Szanghaju w New International Expo Center. Służą nie tylko do promowania produktów spożywczych danego kraju, ale także stanowią doskonały punkt startowy dla tych, którzy chcą poznać konkurencję i stać się rozpoznawalnym wśród społeczności międzynarodowej w branży spożywczej. Targi te są w centrum zainteresowania wszystkich sektorów przemysłu spożywczego, na przykład takich jak: handel, usługi gastronomiczne, czy dystrybucja.
Blisko 70% osób, pojawiających się na targach SIAL China to osoby, którzy poszukują nowych produktów, dostawców i wspólników do dalszego rozwoju ich biznesu. Goście szukają również innowacyjnych logistycznych rozwiązań, które pomogą oraz przyspieszą dotychczasowe metody dystrybucji i produkcji.

Czemu warto wziąć udział w targach SIAL China?
Na targach SIAL China można z “pierwszej ręki” zebrać informacje o wielu nowych rozwiązaniach technologicznych i logistycznych, a także zapoznać się z obecnymi trendami w branży spożywczej. Pojawiają się na nich najlepsi eksperci z całego świata, przedstawiciele czołowych przedsiębiorstw, biorący udział w różnych dyskusjach tematycznych, takich jak np. możliwości transformacji w przemyśle spożywczym.
Podczas targów odbywają się również Zawody Innowacyjności SIAL. Zostaje powołane jury, które wyłania zwycięzców w oparciu o nawyki konsumenckie i trendy rynkowe w różnych krajach. Jednocześnie mają miejsce tak zwane star forums & summits. Należą do nich między innymi: fora handlu detalicznego, fora dotyczące łańcucha dostaw żywności, fora inwestycji w żywność i napoje, a także sprzedawców e-commerce. Odbywa się również pokaz szefów kuchni i spotkania przy kawie.


Targi SIAL China obejmują ponad dwadzieścia kategorii produktów spożywczych. Należą do nich między innymi: nabiał, produkty rolne, napoje, słodycze, przekąski, żywność ekologiczna owoce i warzywa, przyprawy, czy zdrowa żywność.
Podczas targów swoją ofertę prezentują dostawcy z rozmaitych sektorów. Należą do nich między innymi:
- sadownictwo,
- wyroby cukiernicze,
- mięso peklowane i solone,
- delikatesy,
- zastępstwo domowych posiłków,
- żywność konserwowana,
- pokarmy dla zwierząt domowych,
- produkty mrożone,
- produkty organiczne,
- zdrowa żywność i produkty dietetyczne,
- żywność dla dzieci,
- wina i alkohole,
- napoje bezalkoholowe
- i inne.

Dodatkowym argumentem przemawiającym za tym, że warto pojawić się na tych targach jest ilość zawieranych tu transakcji – blisko tysiąc.
SIAL China – statystyki
Statystyki z targów SIAL China z roku 2019:
- 17 hal wystawienniczych
- 199,500 m2 przestrzeni wystawienniczej
- 4300 wystawców
- 112 000 odwiedzających.
Podsumowując
Targi SIAL China to doskonałe miejsce dla przedsiębiorców z branży spożywczej i nie tylko. To bardzo dobre miejsce również dla kupujących i osób, które poszukują partnerów biznesowych i wspólników. Pokazywanie się na takich imprezach, to idealna okazja do nawiązywania nowych kontaktów biznesowych.
Fotografie: sialchina.com
