Odpowiednia certyfikacja jest niewątpliwie kluczowa aby potwierdzić jakość produktów. Uzyskując certyfikację producent zapewnia nabywcę, że wytwarza on produkty z dbałością o jakość i stawia bezpieczeństwo klienta na pierwszym miejscu. Towary posiadające certyfikaty i oznaczenia cieszą się większym zainteresowaniem na rynku, ponieważ dają klientom gwarancję wysokiej jakości. Certyfikat LFGB umożliwia użycie jednego z najbardziej rozpoznawalnych oznaczeń. Ustawa spożywcza LFGB jest podstawowym i najważniejszym dokumentem prawnym dotyczącym bezpieczeństwa produktów wchodzących w kontakt z żywnością na rynku europejskim.
Certyfikat LFGB
LFGB weszło w życie jako ustawa federalna 7 września 2005 roku w Niemczech, zastępując w znacznym stopniu ustawę o żywności oraz towarach konsumpcyjnych, znaną jako LMBG. Niemieckie prawo żywnościowe zostało przekonstruowane w oparciu o podstawowe rozporządzenia Unii Europejskiej, które wytyczało nowe wymagania.
Certyfikat LFGB obejmuje wszystkie etapy produkcji i przetwarzania produktów spożywczych oraz artykułów używanych w gospodarstwie domowym. Do takich artykułów wliczają się także karma dla zwierząt oraz kosmetyki. Jako że nadrzędnym obowiązkiem zarówno producenta jak i jego dystrybutora jest dostarczenie bezpiecznego produktu konsumentom, certyfikacja umożliwia potwierdzenie wysokiej jakości produktów. Na mocy prawa UE identyfikowalność, czyli możliwość odtworzenia i śledzenia żywności poprzez wszystkie etapy produkcji, przetwórstwa i dystrybucji, musi być zagwarantowana.

Symbol LFGB
Zanim produkty spożywcze będą udostępnione na rynku do konsumpcji dla konsumentów, wchodzą one w bezpośredni kontakt z szeregiem różnych materiałów. Te materiały to tak zwane FCM (Food Contact Materials), czyli materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. FCM muszą spełniać specjalne wymagania, aby nie wpływały negatywnie na jakość żywności i nie zawierały szkodliwych substancji. Ponadto produkty FCM muszą nosić powszechnie znany na całym świecie znak kieliszka i widelca.
Symbol kieliszka i widelca używany jest do oznaczania produktów wchodzących w kontakt z żywnością. Jest on uwarunkowany prawnie i nie może on podlegać żadnym modyfikacjom.
Na produkcie powinny również znajdować się:
- informacje na temat siedziby producenta;
- informacja „do kontaktu z żywnością”;
- nazwa handlowa;
- oznaczenia identyfikacyjne;
- informacje na temat bezpiecznego użytkowania.

Materiały poddawane testom LFGB
Materiałami poddawanymi certyfikacji LFGB są przede wszystkim artykuły mające bezpośredni kontakt z żywnością:
- materiały służące do przechowywania żywności: wszelkie pojemniki, kubki, talerze, miski, garnki ze stali nierdzewnej, papier do pieczenia, folia aluminiowa, reklamówki, wyroby ceramiczne, sztućce, dystrybutory wody, nożyczki;
- produkty elektryczne takie jak kuchenki elektryczne, roboty kuchenne;
- maszyny i urządzenia służące do przetwarzania żywności.
Ponadto certyfikat LFGB jest wymagany w przypadku: odzieży i akcesoriów, ręczników, pościeli, pieluch, peruk, sztucznych rzęs, artykułów zdrowotnych, materiałów tekstylnych, jak i również wyrobów tytoniowych.
Jak otrzymać certyfikat LFGB?
Poniżej przedstawiamy proces uzyskania certyfikatu LFGB.
- Dostarczenie próbki oraz informacji o danym produkcie przez wnioskodawcę.
- Badanie, ocenianie oraz zidentyfikowanie produktu na podstawie dostarczonych próbek, wycena usługi.
- Akceptacja oferty.
- Podpisanie umowy.
- Przeprowadzenie testów próbnych zgodnie z obowiązującymi normami.
- Wydanie raportu z testów (test report).
- Wystawienie certyfikatu zgodności LFGB.
Przykładowe elementy testowe zawarte w ustawie LFGB
- wstępne badania próbek oraz materiałów;
- badanie składu i ekstrahowalnych metali ciężkich;
- wykrywanie metali ciężkich;
- badanie przenoszonych lub lotnych związków organicznych;
- sensoryczna analiza przenoszenia smaku i zapachu;
- badanie szkodliwych substancji chemicznych w kosmetykach;
- wykrywanie niektórych barwników azowych używanych w przedmiotach codziennego użytku wykonanych z tekstyliów, skóry lub poliestru.
